Kaset Kalıp Çift Yönlü Nervürlü Döşeme

Emre Özelsağıroğlu
4 min readOct 17, 2023

--

Kaset kalıp, özellikle endüstriyel yapılarda ve artık konutlarda da kullanılan ve sıkça tercih edilen bir kalıp türüdür. Bu kalıp, plastik yüksek dayanımlı malzemelerden tasarlanmış olup, enjeksiyon yöntemi ile üretilmektedir. Bu alanda markalaşmış ve Türkiye’de ilk plastik Kaset Kalıp üreten firma 2004 yılında Lam Plastik olmuştur. Tasarımı ve üretim yetkisi sadece Lam Plastik’e ait olup, patent haklarına sahip olan tek firmadır.

Kaset Kalıp Tasarımı ve Arge Çalışmaları

Araştırma ve geliştirme çalışmaları, Lam Plastik’in mühendislik ekibi tarafından yürütülmektedir. Mühendislik ekibi, malzemelerin tasarımı, üretimi ve test edilmesi konularında uzmanlaşmıştır. Bu uzmanlık sayesinde, şirketin ürünleri, en son teknolojik gelişmelere uygun olarak üretilmektedir.

Bilimsel tekniklerden faydalanmak adına İstanbul Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi ve Sakarya Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümü akademisyenleri ile ortak çalışmalar yürütmekteyiz. Lam Plastik araştırma ve geliştirme çalışmalarına önem vererek, ürünlerin kalitesini ve dayanıklılığını artırmakta ve çevre dostu malzemeler kullanarak çevreye olan duyarlılığını artırmaktadır. Bu faaliyetler sayesinde, şirketimiz, sektörde lider konumunu korumakta ve müşterilerimize en kaliteli ürünleri sunmaktayız.

Plastik Kaset Kalıplar Kurulum ve Söküm

Yerine Konulması

Plastik kaset kalıplar Avrupa standartlarına göre bir işçinin taşıyabileceği ağırlık olan 25 kilogramın altındadır. Dolayısı ile gerek yerine konulması ve gerekse sökülmesi için gerekli olan işçi sayısı azdır. Uygulamada hiçbir şekilde çivi, vida vb. malzemeler kullanılmaz. Plywood veya tahta gibi alt kaplamaya ihtiyaç yoktur. İskele üzerine konulacak mahya ve kullanılan kalıba uygun aralıktaki 10x10cm ebatlı ızgaralar yeterlidir. Ürünler ızgara üzerine serbest olarak konulup hizalanarak ana kiriş tabanları arasına sıkıştırılır. Böylece kalıp montajı tamamlanır.

Kalıplar yan yana konulduğunda alt kısımlar birbirine temas etmez yanak yan yüzleri açılıdır. Sadece üstten temas eder. Bu temas eden yüzeyler bir conta vazifesi göreceğinden Sıkıştırma işleminin iyi yapılması kiriş aralarından beton sızmalarını engelleyecektir.

Beton dökümü esnasında yapılacak vibrasyon işlemi için mutlaka eğitimli personel kullanılmalı, tekniğine uygun yapılacak vibrasyon işlemi için vibratör çapı 40 mm yi geçmemelidir.

Şekil 1: 1xxx ebadındaki kalıplarda iki yanağın altına ve orta kısma gelecek şekilde ızgara konulması gerekmektedir.

Şekil 2: 8xx ve 9xx ebatlarındaki kalıplar için yanlızca iki yanağın altına ızgara konulması yeterlidir.

Yağlama

Kalıplar yerine konulduktan sonra plywood veya çelik kalıp için kullanılan petrol esaslı veya su bazlı inşaat kalıp yağları ile yağlanabilir. Kalıplar yağlanmasa dahi hiçbir şekilde betonun içinde kalmaz. Bazı uygulamalarda hiçbir şekilde kalıp yağı kullanılmadan, beton dökümünden önce kalıplar su ile ıslatılarak beton dökümü yapılmaktadır.
Bu yöntem ile zamanla kalıp üzerine bölgesel yapışmalar olabilir. Ancak bu durumda dahi kalıplar hava gerekmeksizin betondan el ile rahatça sökülebilir.

Bazı firmalar söküm işlemini yaparken önce tüm iskeleyi alttan alıp en son kaset kalıpları sökmektedirler. Dolayısı ile iskelenin alınması sırasında kalıpların çıkmasını istememektedir. Bu durumda yağlama yapmadan uygulama yapmayı tercih etmektedirler. Yarım ve çeyrek kalıplar her durumda yağlanmalıdır. Firmamız her zaman tekniğine uygun bir şekilde standart bir kalıp yağı ile yağlamayı önerir.

Söküm

Söküm işlemi için hava basıncına gerek yoktur. Hiçbir ürünümüzde hava deliği bulunmamaktadır. Lütfen sizde açmayınız.

Kalıp çeşidi ve derinliğine göre bir kısım kalıplar iskelenin gevşetilmesi ile kendiliğinden çıkabilir. Kendiliğinden çıkmayan kalıplar kalıba hasar vermeyecek bir el aleti ile çekilerek çıkartılır. Hiç bir şekilde hava gerekli değildir.
Yarım ve çeyrek kalıpların sökümünde ek yerlerinden tutularak çekilmesi gerekir. Zira yapımda plastik kaynak kullanılması dolayısı ile kaynak haricinde çekilmesi durumunda ayrılmalar olabiliir.

Çıkartılan kalıplar yapılan yağlama metoduna göre var ise üzerlerindeki beton artıkları basınçlı su ile temizlenir. 1–2 günlük Kısa süreli depolamada, kalıplar iskeleye konulduğu şekli ile üst üste konularak istiflenir. Beton gören yüzler üzerine konulmaz. Bu şekilde konması durumunda yüzeylerde çizilmeler olabilir.

Uzun süreli depolama için lütfen Depolama bölümüne bakınız.

Standart harici Ölçüler ve Tamir

Ürünler ister ilk sipariş aşamasında veya kullanım sırasında isterse yıllar sonra mevcut ölçünün altında istenen ölçüye göre yarım veya çeyrek ölçülere dönüştürülebilir. Bu işlem hem hızlı hem de oldukça ekonomiktir. Dönüştürme işlemi için daha önce yaptırmış olduğunuz yarım veya tam kalıplar (istenen ölçüden büyük olmak şartı ile) kullanılabilir. Yarım ve çeyrek yapım videosunu Videolar sayfasında izleyebilirsiniz. (link verilebilir)
Ürünlerimiz yüksek darbe dayanımına sahip plastikten imal edilmekte, düşme ve darbelere yüksek mukavemet göstermektedir. Ancak bilindiği üzere her ürün hasar görebilir, kırılabilir. Ürünlerimizin tamamı tamir edilebilir. Tamir işlemi için bizimle bağlantı kurunuz. Özellikle yurtdışı şantiyeler için Tamir işlemini uygun ekipmanlar ile kendiniz de yapabilirsiniz.

Kaset Kalıpların Özellikleri Nelerdir?

Çift taraflı nervür döşemeler inşa etmekte kullanılan kaset kalıplar farklı ebatlarda üretilmektedir. Kalıp tasarımı plan içinde keredir ve kullanımı kolaydır.

  • 108 Standart boyutta üretilmektedir.
  • Her ölçüde yarım veya çeyrek kaset üretilebilir.
  • Kalıp ömrü, kullanıma bağlı olarak 100 kullanım ve üzeridir.
  • Mükemmel bir bitmiş beton yüzeyi sağlar.
  • Hafif, dayanıklı ve kullanımı kolaydır.
  • Teslim süresi çok kısadır. Günlük üretim 250–500 adettir.
  • Depolama ve nakliye için, yüksek iç içe geçebilme özelliği vardır.
  • Farklı ısı şartlarında kullanıma uygundur. 90 derece sıcaklığa kadar test edilmiştir.
  • Tamamen plastikten imal edilmiştir. Demir, ağaç vb. takviye profilleri içermez.
  • Isı, nem, asitler ve güneşin UV ışınları gibi dış etmenlerden etkilenmez.
  • CTP’ye (Cam Takviyeli Polyester) göre %50 — %60 daha hafiftir.
  • Montajı, taşınması, işçiliği ve sökülmesi kolaydır.
  • Söküm için hava basıncı gerekmez, elle sökülür.
  • Ürünlerimizin tamamı %100 geri dönüşümlüdür.
  • LEED sertifikası almaya aday yapılar için kullanımı uygundur.

Bütün kaset kalıpları beton ve çelik donatı gereksinimlerini en aza indirerek emniyetli ve ekonomik bir yapı sistemi sunar. Beton yüzeyi, oldukça çekicidir ve genellikle açık bırakılır. Aynı zamanda boyanabilir ya da özel aydınlatma elemanları kullanılabilecek şekilde tasarlanabilir.

Dünya genelinde en çok ölçüye sahip Kaset Kalıp üretici olan Lam Plastik, yüksek kalite ve müşteri memnuniyeti anlayışla hizmetlerini sürdürmeye devam etmektedir.

Kaset Kalıp Teklif Alma ve Teknik Destek

Teklif almak için buraya tıklayınız.

Teknik destek almak için buraya tıklayınız.

--

--